Syracuse - Albert-John Vervorst afbeeldingen

  • Syracuse - Albert-John Vervorst afbeeldingen
  • Syracuse - Albert-John Vervorst afbeeldingen
 
 
Pin It


Syracuse - Albert-John Vervorst

Prijs: 127,20 €

 

 

Op voorraad

De prijs in inclusief BTW 6%, Exclusief verzendkosten

Syracuse

 

‘Syracuse’ beschrijft de laatste dagen van de grootste Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter, voordat hij sterft in de Baai van Syracuse (Italië).

Het werk begint in de Baai van Syracuse anno 2008: de zee is kalm en het is windstil. Toch hangt er een geladen sfeer. Het lijkt of er gefluisterd wordt: Hier heeft zich in het verre verleden iets onheilspellends afgespeeld.

We gaan terug in de tijd: 1676. De Republiek der Nederlanden was evenals Spanje in oorlog met de Fransen. Stadhouder Willem III had besloten de Spanjaarden te helpen bij de verdediging van het onder Spaans bewind staande eiland Sicilië. De Fransen steunden de opstandelingen op het nu Italiaanse eiland. Tijdens de voorbereiding op de zeeslag met de Fransen zien we de gerespecteerde zeeheld Michiel de Ruyter op het dek van zijn schip de D’Eendraght. De muziek klinkt groots zoals de Ruyter was.

De schepen van de Fransen doemen op. Beide partijen maken zich klaar voor de strijd. Het gevecht onder de rook van de Etna begint. Het wordt een heftig gevecht, waarbij aan beide zijden zware verliezen worden geleden. We horen overal om ons heen de inslagen van de kanonskogels.

De Ruyter wordt geraakt door een kanonskogel. Zijn rechterbeen wordt verbrijzeld en van zijn linker voet wordt het voorste deel afgeschoten. De grote admiraal is zwaar gewond. Hij vecht een week voor zijn leven. Hij ijlt en ondanks de inspanning van artsen, sterft hij aan de opgelopen wondkoorts in de Baai van Syracuse. Zijn laatste woorden zijn puur en gemeend.

Het verlies is groot en onderweg naar Nederland, laat de Franse Koning Lodewijk de 14e uit respect saluutschoten afvuren.

De Begrafenis in de Nieuwe Kerk in Amsterdam was groots en indrukwekkend. Men nam nog vier jaar de tijd om zijn praalgraf in de kerk te voltooien.

Zijn dood was betreurenswaardig, maar belangrijker is dat we anno 2008 Michiel de Ruyter blijven beschouwen als een held die veel voor ons land heeft betekend. Een zeeheld die opgenomen is in de canon van de Nederlandse geschiedenis als belangrijkste zeeheld en waar we na 400 jaar nog steeds trots op kunnen zijn. Zeker in zijn geboortestad Vlissingen.

 

‘Syracuse’ werd geschreven ter afsluiting van het 400ste herdenkingsjaar van de geboorte van Michiel de Ruyter, in opdracht van Stichting Werk voor Ouderen Vlissingen en trombonekwartet “Trombonata”.

 

 

+316-41111215 - Telefonische bestellingen
WhatssApp

 


Productinformatie


Categorie: Bladmuziek HaFaBra